fbpx

Historie

  1. Home
  2. Historie

Historie van ’t Herthuys

’t Herthuys deed in vervlogen tijden dienst als herberg voor belangrijke gasten van de stad. Prinsen en koningen verbleven er. In 1618 was prins Maurits er te gast. De prins van Oranje en graaf van Nassau was stadhouder en legeraanvoerder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

In het rampjaar 1672 kwam Willem III naar Gouda, stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht (later werd hij ook koning van Engeland en Ierland). In ’t Herthuys kreeg hij een rijkelijke maaltijd van wild en wijn voorgezet.

Monument

Het logement kwam in 1664 in het bezit van de stad, maar in 1679 verkocht Gouda de herberg om van de opbrengt de bestrating van een klinkerweg naar Rotterdam te financieren. In 1753 ging de herberg failliet, maar het pand heeft nog tot 1868 als logement dienstgedaan.

In de 19de eeuw kwam er een drogisterij in het pand en niet veel later een herenmodezaak. In het huidige pand aan de Markt (nummer 59, 60, 61) vind je nu een filiaal van Etos. Het pand is door de eeuwen heen flink veranderd en wordt als gemeentelijk monument erkend.